DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Predstavnik Ombudsmana za djecu RS, iz kancelarije u Doboju posjetio je danas Srednjoškolski centar „Vuk Karadžić" u Loparama.

Ova školska ustanova je, kao i mnoge druge suočena sa problemom sve manjeg broja učenika. Školu trenutno pohađa oko 300 učenika, a u razgovoru sa direktorom saznali smo da iduće godine očekuju i manji broj, s obzirom na broj djece koja završavaju osnovnu školu. Saznali smo da se učenici školuju u četiri struke, nastava je organizovana u dvije smjene, a škola je opremljena savremenim sredstvima za izvođenje nastave.

Radionica na temu „Da li znamo šta je nasilje?", organizovana je za učenike trećeg razreda Gimnazije. Nekoliko njih već su čuli za instituciju Ombudsmana za djecu, a svi su pokazali da mnogo znaju o nasilju. Kako kažu o tome su razgovarali sa svojim nastavnicima, a učestvovali su i na radionicama o toj temi. Lako su odredili pojam i vrste nasilja, a razgovaralo se i o tome kako prepoznati žrtvu nasilja i kakve posljedice nasilje ostavlja na žrtvu. Iznosili su i svoja mišljenja o načinu na koji bi pomogli uočenoj žrtvi nasilja. Istakli su da su Lopare malo mjesto u kojem se većina međusobno poznaje, te da je to razlog što nasilja u njihovoj sredini ima manje nego u većim mjestima, a i ako se dogodi, najčešće se radi o verbalnom nasilju. Pohvalili su se da slobodno vrijeme često provode baveći se sportom, kulturno umjetničkim radom i družeći se sa vršnjacima, što takođe doprinosi smanjenju vršnjačkog nasilja u njihovoj sredini.