DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

U okviru obilježavanja Dječije nedelje, Ombudsman za djecu Republike Srpske, kancelarija u Doboju, u saradnji sa Udruženjem građana „Budućnost 4+", organizovao je okrugli sto na temu „Položaj djece i roditelja u porodicima sa četvero i više djece".

U radu okruglog stola, koji je održan u prostorijama Fondacije „Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju" Doboj, učestvovali su gradonačelnik Doboja, savjetnik gradonačelnika, pedagozi iz osnovnih škola, predstavnici Centra za socijalni rad, Područne kancelarije Republičkog pedagoškog zavoda, Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebama i Udruženja građana „Budućnost 4+".

Cilj okruglog stola bio je ukazati na probleme i potrebe višečlanih porodica na području Doboja te predložiti mjere za poboljšanje uslova i kvalteta života djece i roditelja u ovim porodicama.

Tokom aktivne diskusije, gradonačelnik Doboja, gospodin Obren Petrović, izrazio je spremnost Gradske uprave da podrži aktivnosti Udruženja „Budućnost 4+", te istakao neophodnost sistemskih i zakonskih rješenja koja će tretirati problematiku višečlanih porodica.

Svi učesnici su se složili da je neophodna međuinstitucionalna saradnja svih aktera kako bi se osigurali što bolji uslovi za život, razvoj i obrazovanje djece rođene u ovim porodicama.