DJECA SU REKLA

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Članovi savjeta učenika i dječijih omladinskih odbora iz OŠ „P. P. Njegoš" Maslovare i OŠ „Sveti Sava" Kotor Varoš, učestvovali su na Trening seminaru „Zdravi životni stilovi˝ koji je dio programa „Poboljšanje uslova obrazovanja i razvoj životnih vještina˝ koji realizuje World Vision.

Trening seminar bio je podijeljen na tri radionice: Zdrava ishrana, U zdravom tijelu zdrav duh i Zaštita životne sredine, a cilj im je bio edukacija djece o pravu na zaštitu zdravlja, pravu na igru i rekreaciju, te pravu na život u zdravoj sredini.

Učenici su tokom prve radionice „Zdrava ishrana" bili podijeljeni u 5 grupa sa zadatkom da kroz mali kuvarski šou osmislile zdrave obroke. Djeca su od ponuđenih namirnica napravila jelovnike, te su u evaluaciji svi zajedno procjenjivali koliko su zdrav obrok kreirali. U vrlo živoj i opuštenoj atmosferi djeca su usvojila osnovna znanja o piramidi zdrave ishrane, prehrambenim navikama, važnosti redovne i umjerene konzumacije hrane.

Radionica „U zdravom tijelu zdrav duh" počela je razgovorom o važnosti fizičke aktivnosti i vrlo je zanimljivo da su svi prisutni učenici potvrdili da su uključeni u neku sportsku aktivnost. Pored značaja za njihov fizički razvoj, svi su se složili da je fizička aktivnost važna i za dobro raspoloženje i druženje. Kako bismo na djelu pokazali da je to tačno, mladi savjetnik i jedan učenik pokazali su lagane vježbe za razgibavanje u kojima su zajedno učestvovali i djeca i edukatori.

Treća radionica „Zaštita životne sredine", počela je definisanjem ekologije i ispitivanjem stavova djece o potrebi očuvanja čistog vazduha, vode, zemljišta, a djeca su iznosila prijedloge kako oni kao pojedinci mogu dati svoj doprinos. U praktičnom dijelu radionice učenici su od iskorištenih plastičnih flaša napravili saksije i posadili cvijeće. Svi su bili oduševljeni rezultatom, a ove interesantne saksije krasiće prostorije njihovih škola kao uspomena na jedan lijep dan proveden u učenju i druženju.

Trening seminar vodila je zamjenica ombudsmana za djecu Zlata Hadžić-Bajrić u saradnji s mladim savjetnicima Snježanom Đošan i Markom Grujićem.