DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Ombudsman za djecu Republike Srpske u saradnji sa World Vision u BiH bio je izlagač na drugom po redu Sajmu za djecu i porodicu koji je održan od 16-17.maja u dvorani „Borik" u Banjaluci. Institucija je vođena prošlogodišnjim dobrim iskustvom koje je imala učešćem na Sajmu, ove godine realizovala niz aktivnosti u koje su se s posebnim elanom uključili i mladi savjetnici Ombudsmana za djecu.

U subotu su u Kreativnom kutku izvedene dvije radionice „Da li znamo šta je nasilje?" na kojima je preko trideset osnovaca iz škola „Georgi Stojkov Rakovski" iz Banjaluke i „Miloš Dujić" iz Čelinca pokazalo šta zna o vrstama nasilja i šta to treba njegovati kako bismo se borili protiv nasilja. Djeca iz Čelinca su članovi Koalicije za zaštitu djece, koja je dio programa koji World Vision, Razvojno područje Vrbas, realizuje u Čelincu. U vedroj i opuštenoj atmosferi uživali su svi učesnici, a privučeni temom i načinom rada prilazili su mališani raznih uzrasta, ali i njihovi roditelji.

Na štandu Institucije, posjetioci su se informisali o nadležnostima Ombudsmana za djecu, pravima djeteta uopšte, ali i mnogim pojedinačnim pravima. U neformalnom razgovoru posjetioci su pored pitanja prenosili svoja iskustva i saznanja o brojnim pitanjima vezano za edukaciju djece o nekim temama u školi, o vršnjačkom nasilju, o pravima djece s poteškoćama u razvoju, o problemima djece čiji roditelji su nezaposleni.

Djeca svih uzrasta iz Banjaluke, Mrkonjić Grada, Kotor Varoši, Čelinca, Prijedora prilazila su štandu privučena promotivnim posterima i pokazala interes za Konvenciju o pravima djeteta, ali i zaštitu njihovih prava na internetu. Najmlađi su u igri kviza o pravima vrlo sigurno odgovarali na pitanja koja prava imaju, a neodumice o nekim pravima rješavali su odrasli.

Sajam za djecu i porodicu pokazao je da je ovakva manifestacija dobrodošla i da svi koji rade s djecom i za djecu i na ovaj način imaju mogućnost promovisati ne samo svoj rad, nego i razmijeniti iskustva čime se doprinosi boljem razumijevanju prava i potreba svakog djeteta.