DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Već petu godinu za redom Ombudsman za djecu i Agencija za informaciono društvo zajedno organizuju obilježavanje Međunarodnog dana bezbjednog interneta, a ove godine tema je „Stvorimo bolji internet zajedno".

Centralna manifestacija održaće se danas u OŠ „Borisav Stanković" u Banjaluci s početkom u 12,00 časova, a učenicima i nastavnicima ove škole pridružiće se njihovi vršnjaci iz drugih banjalučkih osnovnih i srednjih škola uz brojne goste, predstavnike institucija i organizacija. Na Centralnoj manifestaciji učesnici će poslati poruku da je stvaranje boljeg interneta odgovornost svih i da na tome treba raditi svakog dana u godini.

Jedina sigurna zaštita djece od rizika kojima mogu biti izložena putem interneta je učenje djece od najranijeg uzrasta, prilagođeno njihovom uzrastu, potrebama i mogućnostimao o prednostima i rizicima ove komunikacije. Samo dijete koje zna i ima dovoljno informacija može prepoznati situacije koje ga povređuju i ugrožavaju i može zaštiti sebe i druge u tom svijetu. Zato je važno da program prevencije nasilja uopšte, koji su ušli u novi Nastavni plan i program, uključe i prevenciju nasilja na internetu i to na način prilagođen uzrastu djece i njihovim potrebama.