Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice obilježava se svake godine 15.maja. Generalna skupština UN rezolucijom 47/237 utvrdila je ovaj dan kao Međunarodni dan porodice.

Cilj obilježavanja ovog dana je da se podigne svijest o važnosti porodice i uticaju socijalnih, ekonomskih i demografskih procesa na porodicu.

Međunarodni dan porodice je vrijeme da se ukaže na činjenicu koliko je zdrava porodica važna i koliki je njen značaj i na članove porodice pojedinačno ali i na društvo u cjelini.

Danas su porodice opterećene različitim problemima kao što je ekonomska nesigurnost, zdravstvene poteškoće, različite vrste nasilja, maloljetničke udaje i trudnoće, loša komunikacija između članova porodice, netolerancija na potrebe i mogućnosti drugog člana porodice.

O funkcionalnosti porodice govorimo i s aspekta dobrobobiti dijeteta. Dobrobit djeteta je aspekt koji se uzima kao i polazište i kao cilj. Konvencija o pravima djeteta je osnovni polazni dokument koji ukazuje na odgovornost i roditelja i države za podizanje djeteta kao i na obavezu svih faktora, da se svi postupci koji se tiču djeteta, preduzimaju u skladu s najboljim interesima djeteta.

Dijete gleda na život kroz prizmu porodičnog života – posmatra, prihvata, i oponaša međusobne odnose roditelja i drugih članova, ona je najsnažniji faktor oblikovanja ličnosti djeteta.

Zato bi porodica trebala biti mjesto gdje bi se svi njeni članovi trebali osjećati sigurno i zato danas ističemo vrijednost porodice, u koju treba da ulažemo svakodnevno.