Okrugli sto na temu ,,Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama”, Bijeljina

U organizaciji Ombudsmana za djecu Republike Srpske i Instituta za razvoj mladih i zajednice ,,Perpetuum mobile” Banja Luka, u Bijeljini je održan Okrugli sto na temu ,,Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama”.

Tom prilikom su zamjenice Ombudsmana za djecu Andrea Stanković i Jovanka Vuković prezentovale rezultate istraživanja koja se odnose na dva posebna izvjestaja Institucije ,,Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama” i ,,Uloga i značaj stručnih službi u zaštiti mentalnog zdravlja djece”, dok je izvršni direktor ,,Perpetuum mobile” prisutne upoznao sa rezultatima istraživanja ,,Uspješnost rada na prevenciji nasilja kroz program Y”.

Rezultati istraživanja su izazvali interesovanje prisutnih i pozitivne komentare. Skupu je prisustvovao veliki broj predstavnika relevantnih institucija regije Semberije i Birač (aktiva direktora osnovnih i srednjih skola, centara za socijalni rad, univerziteta, tužilaštva, policije, društva psihologa, članova stručnih timova u školama..), nvo sektora, kao i mladi savjetnici iz Mreže mladih savjetnika Ombudsmana za djecu iz Bijeljine.

Tokom diskusije je iznijeto niz konstruktivnih prijedloga, u smislu preventivnog djelovanja na svođenje vršnjačkog nasilja na nulti nivo tolerancije.

Perpetuum Mobile Savez opština i gradova Republike Srpske