Aktivnosti Ombudsmana za djecu povodom Međunarodnog dana djeteta

Međunarodni dan djece obilježava se svake godine 20. novembra jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju garantovati svakom djetetu, da će svakom djetetu biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na život, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije i nasilja.

Obilježavanjem ovog datuma Ombudsman za djecu želi da podsjeti i senzibiliše javnost na poštovanje dječjih prava i potrebu zaštite djece od nasilja i raznih oblika diskriminacije, te da skrene pažnju na neophodnost stavljanja interesa djeteta u prvi plan, kod kreiranja i provođenja svih aktivnosti koje se tiču djece, bez obzira na to da li ih sprovode javne ili privatne institucije, sudovi, administrativni organi ili zakonodavna tijela.

U želji da stvaramo svijet po mjeri djeteta, Ombudsman za djecu je povodom Međunarodnog dana djeteta organizovao niz raznovrsnih i prilagođenih aktivnosti, aktivnosti koji u centar postavljaju dijete, njegov cjelovit razvoj i sreću, kao i istakao potrebu da mi odrasli koji se brinemo o djeci trebamo ujedinjeno i zajedno da djelujemo na tom putu.

Ombudsman za djecu povodom Međunarodnog dana djeteta organizuje:

– posjetu Predsjedniku Republike Srpske – učenici OŠ “Petar Kočić” Topola,

– posjeta Narodnoj skupštini Republike Srpske – učenici “Sveti Sava” Dubrave,

– posjeta Vladi Republike Srpske – učenici OŠ “Aleksa Šantić” Banja Luka,

– posjeta i radionica u Muzeju Republike Srpske sa učenicima OŠ “Petar Kočić” Topola i OŠ “Miloš Crnjanski” Motike,

-posjeta JU Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske – učenici OŠ “Zmaj Jova Jovanović” Banja Luka,

– radionica u Udruženju roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, djece u riziku i na marginama “Bijeljinska djeca -Suncokret”, Bijeljina,

– radionice u školama i predškolskim ustanovama.