Intervju za časopis “Novi polet” iz Osnovne škole “Mladen Stojanović” Laktaši

Zamjenica Ombudsmana za djecu Andrea Stanković rado se odazvala pozivu na intervju članica novinarske sekcije i časopisa “Novi polet” iz Osnovne škole “Mladen Stojanović” Laktaši. Učenice su istakle značaj institucije Ombudsmana za djecu i zaštite prava djeteta, te istakle potrebu da kroz intervju što više čuju, te dalje i one, kroz novinarsku sekciju upoznaju svoje vršnjake sa pravima djece.

➡️Participacija djece je jedan od četri osnovna principa UN Konvencije o pravima djeteta. Participacija djece i mladih jeste proces aktivnog uključivanja upravo djece/mladih u pitanja koja se njih tiču i koja su im bitna. Participacija predstavlja saradnju, razmjenu informacija, dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju i dijeljenju informacija.

➡️A upravo su i članice novinarske sekcije željele da pored svojih prava čuju i šta su to dužnosti-obaveze djece, kako nastupa kršenje prava djece, a šta predstavlja nasilje među djecom i nad djecom, te kako oni kao učenici mogu uticati da se smanji nasilje.

➡️Vjerujemo da će novinarski članci o ovim i sličnim temama značajno doprinjeti edukaciji djece o njihovim pravima i smanjenju nasilja nad i među djecom.