Okrugli sto na temu “Zaštita prava djeteta u alternativnoj brizi”

Ombudsman za djecu organizovao je okrugli sto na temu “Zaštita prava djeteta u alternativnoj brizi”.

Rajićeva je novinarima pred početak okruglog stola istakla da je hraniteljstvo jedan od najadekvatnijih vidova zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja.

Ona je istakla da hraniteljstvo djetetu omogućava da odrasta u porodičnom okruženju koje će znatno uticati na razvoj njegovih sposobnosti i kompetencija za samostalan život.

Rajićeva je rekla da se Ombudsman za djecu unazad nekoliko godina bavio problematikom djece bez roditeljskog staranja, s obzirom na to da ova djeca i po Ustavu uživaju posebnu zaštitu.

“Znamo da dijete ima pravo na život u porodici, ali u slučaju kada to nije moguće neophodno je da mu se obezbijedi adekvatan alternativni smještaj. Prilikom donošenja odluke o izboru alternativnog smještaja, prvi korak čini Centar za socijalni rad i bitno je da oni preduzmu sve mjere kako bi interes djeteta bio i ostvaren”, kaže Rajićeva.

Ona je istakla da je jako bitno da kada se dijete jednom smjesti u ustanovu zbrinjavanja, prati kakav je dalji njegov položaj.

“Nažalost, u najvećem broju slučajeva kada dijete jednom bude smješteno u ustanovu ono tu ostaje godinama”, ističe Rajićeva.

Rajićeva dodaje da centri za socijalni rad najčešće ne preispituju tu odluku, iako bi ona trebala da bude privremenog karaktera.

“Za vrijeme tog alternativnog smještaja treba da se radi na povratku djeteta u biološku porodicu ili na traženju nekog drugog oblika zbrinjavanja. Najpoželjniji oblik alternativnog zbrinjavanja je hraniteljstvo, a posebno specijalizovano, kojeg mi, nažalost, imamo u jako malom broju”, kaže Rajićeva.

Ona je rekla da je potrebno raditi na promociji hraniteljstva, te obezbijediti određene beneficije hraniteljima, kako bi se što više podigla svijest za najadekvatniji alternativni oblik za djecu bez roditeljskog staranja.

Rajićeva je rekla da su kroz razgovor sa djecom u alternativnoj brizi došli do saznanja da su u principu djeca zadovoljna alternativnom brigom, ali da je najveći problem komunikacija sa staraocima.