Okrugli sto “Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama”

Institucija Ombudsmana za djecu u saradnji sa “Perpetuum mobile – Institutom za razvoj mladih i zajednice” Banja Luka organizovala je okrugli sto “Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama”.

Institucija Ombudsmana za djecu je tokom okruglog stola izložila dva istraživanja iz dva posebna izvještaja koja je uradila u toku ove godine. Prvo istraživanje o vršnjačkom nasilju u vaspitno-obrazovnim ustanovama imalo je za cilj da dobije stavove djece i percepciju djece upravo o vršnjačkom nasilju, i urađeno je na uzorku 5701 učenik iz cijele Republike Srpske.

Rezultati koje smo dobili ukazuju da djeca u svom iskustvu, bilo direktno ili indirektno, se sreću sa vršnjačkim nasiljem, u 41% dobijenih odgovora. Ohrabruje podatak da djeca kažu da bi prijavila nasilje i da bi to prijavili odjeljenskom starješini i stručnoj službi škole, što svakako ukazuje na značaj istih i povjerenje koje grade. Način na koji bi djeca najviše voljela da se edukuju o ovoj bitnoj temi, koja je i dio nastavnog plana i programa, prema djeci jeste kroz radionice, posebno vršnjačke edukatore i vannastavne aktivnosti.

Drugo istraživanje Ombudsmana za djecu koje je predstavljeno odnosilo se upravo na značaj stručnih službi u školama u zaštiti mentalnog zdravlja djece, gdje je kroz intervjue, fokus grupe i ankete potvrđen značaj i potreba efikasnosti stručnih službi u školama.

Predstavnik “Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice” Banja Luka prezentovala je rezultate istraživanja uspješnosti rada na prevenciji nasilja kroz Program Y.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici iz ministarstava, Republičkog pedagoškog zavoda, Glavne službe za reviziju Republike Srpske, predstavnici škola, civilnog sektora i učenici, koji su kroz diskusiju iznijeli i dali svoj osvrt na temu nasilja, potrebu jedinstvenog djelovanja u pravcu nulte tolerancije na nasilje, te istakli neke od primjera dobre prakse.

Ombudsman za djecu ističe zahvalnost svima koji su učestovali u ovim istraživanjima i dali svoj doprinos, te učesnicima okruglog stola.

Perpetuum Mobile