Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Danas 3. decembra obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Obilježava se sa ciljem podizanja svjesnosti o pitanjima jednakosti ljudskih prava i učešća osoba s invaliditetom u društvu. Uključivanje osoba s invaliditetom u sve segmente društva jedan je od ključnih uslova za poštovanje ljudskih prava i održivi razvoj.

Tema Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (IDPD) 2023. godine je: „Ujedinjeni u akciji za spasavanje i postizanje ciljeva održivog razvoja za, sa i od strane osoba sa invaliditetom”.

Prema Konvenciji o pravima djeteta, pored ostalog, dijete sa invaliditetom treba da uživa pun i dostojan život u uslovima kojima se olakšava njegovo aktivno učešće u zajednici.

Kako bi uticali na prevazilaženje različitih teškoća sa kojima se djeca sa invaliditetom suočavaju, potrebno je povećanje obuhvata i raznovrsnosti usluga u skladu sa potrebama svih građana i građanki sa invaliditetom uključujući i djecu, kao i važnost dodatnog angažovanja svih nadležnih na rešavanju ovih problema.