Međunarodni dan djeteta u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Povodom Međunarodnog dana djeteta Ombudsman za djecu Republike Srpske organizovao je posjetu učenika OŠ “Sveti Sava” Dubrave najvišem predstavničkom tijelu i nosiocu ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Jedan od najvažnijih principa Konvencije o pravima djeteta je participacija djece, odnosno učestvovanje djece u svim za njima bitnim pitanjima, dobijanje informacija i pravo da izraze svoje mišljenje u skladu sa svojim uzrastom i zrelošću u stvarima i postupcima koji ga se tiču.

Upravo je ideja za ovakvu posjetu i potekla od djece, a u uzrastu kada pohađaju četvrti razred djeca i uče u redovnom nastavnom planu i programu o nacionalnom identitetu, o Republici Srpskoj i njenim simbolima, o važnim institucijama.

Ispred Narodne skupštine Republike Srpske prijem je upriličen od predsjednika dr Nenada Stavandića. Djeca su imala priliku da predsjedniku postavljaju pitanja, da nauče o Narodnoj skupštini ali i važnosti uvažavanja, jednakosti i ravnopravnosti koju trebamo njegovati.

Zahvaljujemo se predsjedniku Narodne skupštine dr Nenadu Stavandiću i direktorici škole koji su potvrdili važnost participacije i edukacije djece u sedmici kada proslavljamo Međunarodni dan djeteta.