Radionica “Uvažavanje različitosti” povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Na poziv Osnovne škole “Sveti Sava” Dubrave, Gradiška predstavnici Ombudsmana za djecu su vrlo rado se odazvali pozivu i održali radionicu “Uvažavanje različitosti” a povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Međunarodni dan tolerancije se obilježava 16. novembra sa ciljem da bi se podigla svijest građana o važnosti poštovanja i uvažavanja različitosti.

Tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti, bogate raznolikosti kultura našeg svijeta, naših oblika izražavanja i načina na koji možemo biti ljudi, i jedan je od preduslova za ostvarivanje ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije.

Učenicima je pružena priliku da tokom edukativne radionice pokažu svoje vještine debatovanja razmenjujući mišljenja o važnosti tolerancije za zajednicu, nenasilnoj komunikaciji, kao i prava na različitosti. Podsticali smo ih da iznose različite stavove i odnose se sa poštovanjem prema svim učesnicima u razgovoru, ali i učili o načinima ponašanja kada se sami ili neko drugi nađe u nekim neprijatnim situacijama.

Zaključak učenika je da i djeca i odrasli treba zajedno da poštuju i uvažavaju različitosti.