Radionica “Sigurni na netu” održana u Dječijem domu “Rada Vranješević” u Banjoj Luci

Informacijska i medijska pismenost je osnova za poboljšanje pristupa informacijama i znanju, slobodi izražavanja i kvalitetnom obrazovanju. Ona označava vještine i stavove neophodne za vrednovanje funkcija medija i ostalih dobavljača informacija, uključujući one na Internetu, za pronalaženje, procjenu i kreiranje informacija i medijskog sadržaja.

Članom 17. Konvencije o pravima djeteta propisano je da dijete ima pravo da sazna informacije koje su važne za njegovo zdravo odrastanje. A odrasli treba da pomognu djetetu da dijete razumije informacije koje ga/je zanimaju i da zaštite dijete od onih koje bi mogle da ih povrijede. Članom 13. propisano je da dijete ima pravo slobodno izraziti svoje mišljenje, tražiti, primati i razmjenjivati informacije i ideje na način da ne povrijedi druge ljude.

Obilježavanjem Dana medijske i informacijske pismenosti, koje se održavaju od 19.-29.10.2023. godine, upravo želimo da ukažemo koliko je u savremenom svijetu važno razvijati medijsku pismenost, te odgovorno i sigurno upotrebljavati informacije, kritički procjenjivati i stvarati medijski sadržaj.

Radionicu “Sigurni na netu” predstavnici ombudsmana za djecu održali su u Dječijem domu “Rada Vranješević” u Banjoj Luci sa štićenicima uzrasta od 10 do 18 godina. Tokom radionice štićenici su igrali kviz o sigurnosti na internetu a potom su kroz debatu rješavali problemske situacije. Cilj radionice je razvijanje vještina kritičkog razmišljanja koja su potrebna za procjenu, analizu složenih stanja i prepoznavanja razlika između mišljenja i činjenica.

Ne zaboravi:

➡️ Tvoja privatnost – tvoja sigurnost

➡️ Ne vjeruj svemu na internetu!

➡️ Budi oprezan na internetu!

➡️ Prijavi sadržaj koji te uznemirava!

➡️ Ne budi dio elektronskog nasilja