Saopštenje ombudsmana za djecu povodom početka predizborne kampanje

Djeca ne smiju biti uključena u izborne aktivnosti!

Konvencija o pravima djeteta daje djeci pravo na informisanje, pravo na slobodu okupljanja kao i pravo na participaciju odnosno učešće u svim pitanjima koja ih se tiču, uključujući i politiku, ali ova prava moraju se ostvarivati na način koji je u skladu sa sa njihovim pravom na zaštitu od manipulacije, zlostavljanja i eksploatacije.

Djeca imaju pravo da učestvuju u pitanjima od lokalnog i javnog značaja što podrazumijeva participaciju djece u kreiranju i donošenju odgovarajućih politika i programa koji imaju za cilj unapeđenje prava i položaja djece, zaštitu prava i najboljeg interesa djeteta, a ne njihovo učestvovanje u predizbornim kampanjama.

Dijete je pojedinac čije se pravo mora poštovati, a kao posebno osjetljiva i ranjiva ciljna grupa odgovornost odraslih je da ga poštuju i štite kako u svakodnevnom životu tako i tokom političkih kampanja.

Političke partije, a posebno partijski lideri i nezavisni kandidati imaju odgovornost da obezbjede da nijedno dijete ne bude izloženo bilo kakvoj zloupotrebi, povredi ili opasnosti tokom svojih političkih aktivnosti i treba da obeshrabruju učešče djece u svim političkim skupovima i drugim masovnim okupljanjima.

Političari takođe, ne bi trebalo da tokom perioda kampanje posjećuju obrazovne i druge ustanove u kojima borave djeca. U drugim prilikama takve pozive trebalo bi da prihvate samo u okviru pružanja podrške vaspitno-obrazovnom, socijalnom ili drugom sistemu podrške pod uslovom da te posjete ne koriste za propagiranje svojih političkih programa i akcija.

Političari takođe, ne bi trebalo da šalju poklone djeci, njihovim roditeljima ili licima koja rade u obrazovnom sistemu, niti da nude bilo kakve druge pogodnosti, a posebno ne bi trebalo da se fotografišu sa djecom, bez obzira na eventualnu saglasnost roditelja, jer u navedenim slučajevima osim zloupotrebe djece u političke svrhe dolazi i do povrede prava na privatnost djeteta.

Stoga apelujemo na sve političke stranke, javnost i medije da u izbornoj kampanji za opšte izbore 2022. godine ne koriste (zloupotrebljavaju) djecu u izbornim aktivnostima, da održavanje izbornih aktivnosti ne provode u školskim i drugim prostorima u kojima se organizuju aktivnosti u vezi sa djecom i da ne ometaju redovne nastavne procese, da se suzdrže od pozivanja djece na masovna i druga okupljanja i učešće u predizbornim skupovima, da se suzdrže od korišćenja slika/video zapisa djece u svojim kampanjama, te da svoje aktivnosti usmjere na kreiranje programa koji će imati za cilj stvaranje podsticajnog i sigurnog okruženja za djecu, te obezbjeđenje adekvatnih mehanizma za efikasniju zaštitiu i ostvarivanje prava djece zagarantovanih Konvencijom.

Ombudsman za djecu Republike Srpske

Gordana Rajić