DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Kraj decembra je vrijeme u kojem se pripremamo za doček Nove godine, od koje uvijek očekujemo da bude ljepša, bolja, da u njoj bude više zdravlja, sreće i ljubavi, nego u staroj i vrijeme kada jedni druge, a posebno djecu, osmjehom, pažnjom i novogodišnjim poklonima želimo obradovati i razveseliti. A djeca, nestrpljivo očekuju praznike i najiskrenije se raduju poklonima. Na žalost mnoga djeca ne žive u toplom roditeljskom domu, mnoga žive bez roditeljske brige i ljubavi, u lošim uslovima, u siromaštvu često prepuštena sama sebi.

Godina koja odlazi proglašena je za Evropsku godinu borbe protiv siromaštva. Tim povodom organizovan je niz manifestacija koje su za cilj imale ukazati na pogubne posljedice siromaštva koje najteže pogađaju djecu kao najosjetljiviju kategoriju u svakom društvu. Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ iz Doboja realizuje projekat obilježavanja Evropske godine borbe protiv siromaštva, koji finansira Evropska Unija, a jedan od saradnika na projektu je i Ombudsman za djecu Republike Srpske, kancelarija Doboj.

U okviru aktivnosti na tom projektu organizovana je novogodišnja zabava za djecu bez roditeljskog staranja, koja su smještena u "Prijateljsku kuću", "Kuću Centra za socijalni rad" i u hraniteljske porodice sa područja opštine Doboj. U ovom programu učestvovalo je ukupno 35 djece uzrasta od 2-18 godina, a u prelijepoj novogodišnjoj atmosferi i druženju sa puno igre, smijeha i radosti, u programu uz animatore, jelku i Djeda Mraza, djeci su podijeljeni novogodišnji paketići. Ovoj zabavi za djecu, sa koje je jasno upućena poruka da djeca treba da budu na prvom mjestu u svakoj društvenoj zajednici, prisustvovali su pored djece i njihovih hranitelja, predstavnici Centra za socijalni rad Doboj i Opštine Doboj.