DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Međunarodni dan prava djeteta je prilika da se podsjetimo na obaveze koje smo preuzeli i sumiramo rezultate između dva rođendana Konvencije. Planirane aktivnosti Ombudsmana za djecu Republike Srpske:

- 15.11.2010.godine - Otvaranje internet foruma za mlade savjetnike ombudsmana za djecu čiji je cilj da podstakne djecu da učestvuju u radu ombudsmana, da ga informišu o aktivnostima, idejama, uspjesima i problemima s kojima se susreću.

- 16.11.2010.godine - Radionica za Savjet učenika Medicinske škole u Banjaluci: "O tvojim pravima u tvojoj školi" s početkom u 12,40 časova, koja je dio tromjesečne akcije edukacije djece i njihovim pravima.

- 17.11.2010.godine - Postavljanje info table u Gimnaziji sa tehničkim školama Derventa kojima se podstiče pravo djeteta na izražavanje mišljenja, a ova aktivnost dio je projekta obilježavanja Evropske godine borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti kojeg implementira Centar za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS Doboj u saradnji sa kancelarijom Ombudsmana za djecu RS iz Doboja.

- 18.11.2010.godine - Okrugli sto "Kako zaštititi djecu na internetu" s početkom u 10,00 časova u sali Centra za socijalni rad u Banjaluci na kojem će stručnjaci, relevantni predstavnici ministarstava, djeca, prosvjetni radnici i drugi govoriti o načinima kako djeci omogućiti siguran pristup internet.

- 18.11.2010.godine - Radionica "O tvojim pravima u tvojoj školi" za Savjet učenika srednje škole "Ivo Andrić" u Višegradu.

- 19.11.2010.godine u 13.00 časova - Centralna manifestacija povodom Međunarodnog dana djeteta u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Banjaluci na kojoj će biti proglašeni najbolji literarni radovi na temu "Govorim u ime svoje generacije" i "I ja se pitam" i izveden prigodan program učenika ove škole.

- 19.11.2010. u 11,15 časova - Obilježavanje Međunarodnog dana djeteta Osnovnoj školi "Novak Pivašević" u Staroj Dubravi.

- 19.11.2010. godine u 18.00 časova - U susret Međunarodnom danu djeteta igraonica za djecu '' Klincograd'' u Foči organizuje proslavu za djecu, roditelje i građanstvo.