DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Razgovor o pravima djeteta, ovog utorka, vodili smo u banjalučkoj Gimnaziji. Zamjenica ombudsmana za djecu sa saradnicom obavila je razgovor s direktorom škole u kojem je posebno naglašena 115 godina duga tradicija, koja sve članove ovog kolektiva obavezuje da je u duhu novog vremena nastave.

Što se tiče nastavnog procesa, on se odvija u savremeno opremljenom prostoru, ali direktor ističe da bi zbog sve većeg interesa i kvalitetnije nastave grad trebalo da razmišlja o otvaranju još jedne gimnazije. Prava djeteta i otvorenost uprave za razgovor i saradnju sa Savjetom učenika dio su svakodnevnice ove škole. Ono što se posebno ističe jeste saradnja sa Gradskom upravom, ali i dugogodišnja saradanja sa Filološkom gimnazijom iz Beograda. Ovih dana ostvariće se i saradnja sa jednom gimnazijom iz Izraela i Italije (Trst) što će otvoriti nove mogućnosti razmjene iskustava za učenike i profesore.

U drugom dijelu posjete Savjet učenika, koji čine učenici koji pohađaju nastavu po nacionalnom programu i predstavnik učenika IB programa, je upoznat sa nadležnostima i aktivnostima Ombudsmana za djecu, kao i sa ENYA projektom i formiranjem Mreže mladih savjetnika RS. Radionica je protekla u vrlo živoj atmosferi i na mnoga pitanja koja su se otvarala djeca su davala vrlo zrele odgovore, bilo da se radi o pravu na obrazovanje, zdravlje, slobodno vrijeme, slobodno izražavanje mišljenja, bilo o jednakim pravima za sve. Djeca su otvoreno govorila o svojim iskustvima i potrebi da se zbog njihove zaštite, sigurnosti, zdravlja neke mjere pooštre npr. prodaja cigareta, alkohola, ograničavanje izlazaka za djecu do 16 godina.

Interesantno je da su učenici, jednako kao i direktor, svjesni da se tradicija mora nastaviti, ali žele više novih nastavnih metoda, za koje imaju sve preduslove. Učenici su zadovoljni saradnjom s upravom škole, a smatraju i da se njihov glas može čuti putem školskog časopisa i radija „Orfej“, međutim ističu da mogućnosti školskog radija za informisanje učenika i neke zanimljive teme ne koriste dovoljno.

Uprava i učenici su za Ombudsman čuli, ali o njegovom radu su malo znali, pa su bili prijatno iznenađeni informacijama iz oblasti naših ovlašćenja, nadležnosti i aktivnosti, tako da se nadamo da će se saradnja s ovom školom nastaviti na obostrano zadovoljstvo.