DJECA SU REKLA

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Predstavnici članica Mreže ombudsmana za djecu Jugoistočne Europe (CRONSEE - Childrens' Rights Ombudspersons' Network in South and Eastern Europe) u Dubrovniku su 20. maja 2009. svečano potpisali Sporazum o saglasnosti, kojim su definisali načela uzajamne saradnje.


Mreža ombudsmana za djecu Jugoistočne Evrope, kao neformalna mreža nezavisnih institucija za zaštitu prava djece na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, osnovana je 2006. godine na inicijativu pokrajinskog ombudsmana Autonomne pokrajine Vojvodine. Njen cilj je ostvarivanje saradnje i osnaživanje ombudsmana u zemljama Jugoistočne Evrope.  Članice mreže danas su ombudsmani iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Bugarske, Crne Gore, Kipra, Grčke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije i AP Vojvodine. Organizacija Save the Children Norway, sa sjedištem u Sarajevu, daje nesebičnu podršku ovoj mreži od samog njenog konstituisanja.

Svi oni potpisali su Sporazum o saglasnosti, tokom održavanja tematske Godišnje Konferencije CRONSEE-a s temom "Djeca i konfliktni razvodi - pristup djece domaćem, međunarodnom i evropskom pravosuđu".

Evropska mreža ombudsmana za djecu ENOC  je podržala  inicijativu za donošenje Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta. U Dubrovniku , 20. maja 2009. pridružila joj se i Mreža ombudsmana za djecu Jugoistočne Evrope. Ovo će omogućiti djeci pristup međunarodnom pravosuđu podnošenjem tužbi Odboru za prava djeteta i time ojačati njihove pozicije u nacionalnom pravosuđu. To je veljki doprinos u osnaživanju i shvatanju djece kao pravnih subjekata.

Završni dio Konferencije CRONSEE protekao je u prezentaciji iskustava predstavnika zemalja učesnika u vezi s problemima djece čiji se roditelji razvode, a ne mogu se dogovoriti o pitanjima koja se tiču djece (viđanje s jednim od roditelja, plaćanje alimentacije, zajedničko vaspitanje I sl) Ovi problemi su slični u svim državama pa se postavlja pitanje kako sarađuju sudstvo, centri za socijalni rad I drugi kojih se ovaj problem tiče, a da bi se riješio u najboljem interesu djeteta, koje najčešće ostaje na marginama interesovanja. Zato su svi saglasni da je neophodno da dijete slobodno izrazi svoje mišljenje s kim želi da živi i da se to mišljenje uvaži, upravo zato što je dijete pravni sbjekt.  U skladu s tim, sugerisana je potreba da dijete ima svog branitelja ili posebnog staratelja, koji može, ali i ne mora biti advokat..

Naglašeno je da bi se na osnovu iznesenih podataka mogla  napraviti baza podataka koja bi bila dostupna svima iz Mreže, čime bi se dolazilo do lakšeg rješenja slučajeva.

Sljedeća tematska konferencija Ombudsmana za djecu Jugoistočne Europe održat će se ove jeseni u Zagrebu.