DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Ugostiteljsko-trgovinsko-turističku školu u Banjaluci posjetila je zamjenica ombudsmana za djecu sa saradnicama, kako bi razgovarala sa pedagogom i zamjenicom direktora, te održala radionicu o pravima djeteta. Ovo je deseta posjeta srednjim školama u okviru aktivnosti “O tvojim pravima u tvojoj školi”. Rukovodstvo škole aktivno sarađuje sa vladinim i nevladinim sektorom i bez obzira na dotrajalost školskog objekta, trudi se da djecu uključi u mnoge projekte koji će poboljšati kvalitetu njihovog života i proširiti njihova znanja iz raznih oblasti.
Učenici I-3 odjeljenja s pažnjom su slušali o Ombudsmanu za djecu, njegovim ovlašćenjima i aktivnostima. Radionica je uspješno realizovana i djeca smatraju da su dosta naučila. Interesantno je da učenici nisu znali mnogo o nadležnostima savjeta učenika, a o savjetu roditelja još manje. Grupa koja je govorila o slobodnom vremenu insistirala je na tome da samo osmišljeno slobodno vrijeme može pomoći djeci da zdravo odrastaju.Svojim obrazovanjem, djeca su zadovoljna, a disciplinu smatraju odgovarajućom, jer škola samo provodi pravila koja je propisala i djeca za njih znaju.
Što se tiče njihovih prava svjesni su da ona mogu da se ostvaruju, ali da njihovo ostvarivanje ne može i ne smije ugroziti prava drugih.