DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Kancelarija ombudsmana za djecu Republike Hrvatske bila je domaćin Godišnje konferencije Mreže ombudsmana za djecu Jugoistočne Evrope, održanoj u Dubrovniku 19. i 20. maja 2009.godine. Tema Konferencije bila je  "Djeca i konfliktni razvodi - pristup djece domaćem, međunarodnom i evropskom pravosuđu" , a okupili su se predstavnici iz 20 evropskih zemalja, a u rad su se uključili i učenici Gimnazije Dubrovnik. Međunarodni skup organizovan je uz potporu Evropske mreže pravobranitelja za djecu (ENOC - European Network of Ombudspersons for Children), organizacije Save the Children Norway SEE i projekta EUNOMIA grčkog ombudsmana.

Među gostima su bili predstavnici zemalja članica ENOC-a, Velike Britanije, Irske, Belgije, Francuske, Malte, Austrije, Poljske, Rusije, Gruzije, Kipra te predstavnici svih članica Mreže ombudsmana za djecu Jugoistočne Evrope koju čine predstavnici ombudsmana iz Grčke, Bugarske, Rumunije, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Srbije, AP Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Slovenije.

 Gostima su se obratili pravobraniteljica Mila Jelavić, Miho Katičić, u ime gradonačelnice Dubrovnika Dubravke Šuice, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za obitelj, mladež i šport Milanka Opačić, državna tajnica u ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić te predsjedavajuća Odbora za prava djeteta Ujedinjenih naroda Yanghee Lee. Oni su istakli da je tema veoma aktuelna I da se u rješavanju problema koji proizilaze iz razvoda brakova često ne poštuje najbolji interes djeteta. Zato je neophodna bolja saradnj sudova, centara za socijalni rad I drugih, kako bi djeca što bezbolnije prošla kroz veoma traumatičan period I privikla se na novonastale uslove života.

Izlagači su o temi govorili s različitih aspekata počev od potrebe za stručnom podrškom kako bi se prepoznale emocije djeteta I uputili roditelji da ne prenose vlastite negativne emocije zbog ljutnje na bivšeg partnera( dr Bruna Profaca iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba).

Zamjenik francuskog ombudsmana za djecu Hugues Feltesse govorio je o praksi primjene postupka medijacije među roditeljima koji se razvode, ali je u vezi s tim naveo nedoumice od kojeg uzrasta djeteta sud treba da sasluša I uvaži mišljenje djeteta, a da ono može biti slobodno iskazano.

Dr Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku navela je da je broj ispitane djece u slučajevima razvoda vrlo mali,što opet upućuje na ne razumijevanje djeteta kao pravnog subjekta. Slično je naglasio u svom izlaganju nezavisni ekspert i savjetnik ENOC-a Peter Newell, koji kaže da članak 3. Konvencije o pravima djeteta može postati izvor opasnosti, jer često roditelj sam tumači šta je najbolji interes djeteta a to ostavlja mogućnost manipulacije.

Mr Nad Grahovac, ombudsman za djecu Republike Srpske svoje izlaganje  bazirala je na iskustvima iz prakse. Naglasila je da Porodični zakon nije prepoznao zahtjeve Konvencije o pravima djeteta u smislu da je dijete pravni subjekt. Tada je najavljeno da će se povodom toga pokrenuti aktivnosti I organizovati okrugli sto o temi "Porodični zakon", kako bi se stekli uslovi za njegove izmjene.

U popodnevnim satima održana je radionica u sklopu projekta za promociju institucija pravobranitelja  EUNOMIA, koji provodi grčki ombudsman uz pokroviteljstvo Kancelarije Povjerenika za ljudska prava Vijeća Evrope.