DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Zlatoljub Mišić i Nebojša Đurđević su 4. i 5. juna 2010. godine posjetili djecu iz Republike Srpske koja se nalaze na ljetovanju u Kumboru u Crnoj Gori u sklopu projekta "Socijalizacija djece 2010. godine".

U Kumboru trenutno boravi 79 djece iz raznih opština Republike Srpske koji u sklopu ovog projekta svaki dan imaju program animacije. Taj program su predstavnici Ombudsmana za djecu RS obogatili svojim razgovorom s djecom o njihovim pravima i obavezama. Djeca su bila veoma radoznala i zainteresovana da iznesu svoje mišljenje o svojim pravima . Svoja znanja stečena kroz razgovor i druženje mogli su da provjere u UN Konvenciji o pravima djeteta na jeziku prilagođenom djeci koju je institucija Ombudsmana štampala upravo za promociju dječijih prava.

Predstavnici Ombudsmana za djecu RS prisustvovali su maskembalu koji su mališani pripremili u sklopu svojih aktivnosti. Indijanci, duhovi, čarobnjaci, princeze i drugi likovi pokazali su koliko mašte imaju djeca i kako ovakva druženja podstiču njihovu kreativnost i na neposredan i spontan način rade na njihovoj socijalizaciji.