DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Ombudsman za djecu RS posjetio je 12.Sajam ideja, inovacija i stvaralaštva INOST. Ove godine moto INOST-a je "Naukom ,znanjem i motivacijom zaštitimo klimu i živi svijet na planeti".

Andrea Stanković, psiholog i Zlata Hadžić-Bajrić, zamjenik ombudsmana,obišle su štandove osnovnih i srednjih škola koji su najbolji pokazatelj koliko ideja, mašte i kreativnosti imaju djeca. One su prisustvovale i promociji rada Gimnazije Banja Luka, čiji su učenici promovisali rad svojih sekcija, Savjeta učenika i humanitarni rad kojim se već tradicionalno bave. Ovo je bila dobra prilika da se na jednom mjestu sastanu djeca iz nekoliko zemalja i razmijene svoja iskustva i ideje.

Ova manifestacija nije privukla pažnju posjetilaca pa će rad učenika i njihovih nastavnika-mentora, nažalost, ostati nedovoljno zapažen , a trebalo bi da bude primjer kako se s djecom može kvalitetno i kreativno raditi.

Ovakve smotre dječijeg stvaralaštva treba promovisati i podržavati jer nas i UN Konvencija o pravima djeteta obavezuje da djeci obezbijedimo da se kreativno izraze u naučnim, umjetničkim i sportskim oblastima.