DJECA SU REKLA

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Jutros je u većini škola u Republici Srpskoj obustavljena nastava zbog dojave o podmetnutim bombama.

Slična situacija desila se prije nekoliko dana u zemljama u regionu, pa iako se naknadno ispostavilo da su sve dojave bile lažne, svaku dojavu trebamo shvatiti ozbiljno.

Sigurnost djece je najvažnija i uvijek kada su u pitanju ovakve situacije, a posebno kada je ugrožena bezbjednost djece, važno je pratiti instrukcije nadležnih organa. U konkretnom slučaju dio učenika je unaprijed obaviješten da neće biti nastave, a oni koje je ta vijest zatekla u prvoj smjeni, su evakuisani i u školskom dvorištu su čekali roditelje da dođu po njih.

Kada su u pitanju krizne situacije kao što je ova, ono na šta posebno skrećemo pažnju jeste kako razgovarati sa djecom u takvim situacijama. Djeca razgovaraju jedni sa drugima o dešavanjima pa je bolje da roditelji i odrasli u saradnji sa zaposlenima u školi objasne djeci šta se dešava i približe im situaciju jer u nedostatku pravih informacija, ili informacija uopšte, djeca mogu da stvore svoju verziju događaja koja može biti pogrešna i zastrašujuća za njih.

Djeca imaju pravo na informaciju, ali ta informacija treba biti prilagođena njihovom uzrastu i potrebama. Iako je u ovakvim stanjima prioritet zaštititi život i zdravlje djeteta, treba imati u vidu i uticaj ovakvih događaja na njihov psihički rast i razvoj. Djeca takođe, treba da znaju da je odgovornost odraslih (profesori, nastavnici, učitelji, vaspitači, roditelji i institucije)  da čine sve kako bi zaštitili svu djecu i kako bi se djeca što prije sigurno vratila u školske klupe.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na terenu preuzimaju neophodne aktivnosti i mjere u cilju otklanjanja prijetnje po bezbjednost djece, te će nastava, kako je najavljeno, biti nastavljena tek kada povratak u školske klupe bude potpuno siguran.