DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

22.02.2010. predstavnici Ombudsmana za djecu RS su prisustvovali izvođenju pozorišne predstave vaspitanika Vaspitno-popravnog doma, odjeljenja Kazneno-popravnog zavoda Banja Luka.

Vaspitanici su izvodili pozorišnu predstavu za studijsku posjetu iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova i BiH ovom zavodu. Tema studijske posjete je "Zdravstvena zaštita u penalnim ustanovama i domovima za djecu".

Vaspitanici su u predstavi pod nazivom "Veliki brat" reditelja Aleksandra Pejakovića, ispričali svoje ispovijesti vezane za djetinjstvo, odrastanje, vršenje krivičnih djela i sl.

Nakon završene predstave predstavnici Ombudsmana za djecu RS su se zahvalili na pozivu, te porazgovarali sa vaspitanicima o njihovim životima u odjeljenju VPD-a i podijelili im UN Konvencije o pravima djeteta. Ovakav način organizovanja slobodnih aktivnosti vaspitanika je zasigurno dobar, jer pruža pozitivnu pažnju. U ovoj i sličnim aktivnostima djeca koja imaju poteškoća u ponašanju imaju mogućnost da maksimalno razviju svoju ličnost u fizičkom, psihičkom i socijalnom aspektu uprkos poteškoćama koje imaju.