DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

U sklopu  obilježavanja „Dječije nedjelje", a u okviru projekta „Vrtić je i moje pravo", koji realizuje Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije grada Bijeljina, u saradnji sa vrtićem "Čika Jova Zmaj" i Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin", u Centru za kulturu „Semberija" u Bijeljini je organizovan okrugli sto na temu „Značaj ranog učenja i društvena inkluzija".

Uvodni izlagači bili su predavači sa Pedagoškog fakulteta Bijeljina, direktor Vrtića, izvršni direktor UG „Otaharin" i zamjenica ombudsmana za djecu Republike Srpske.

U radu okruglog stola učestvovali su gradonačelnik Bijeljine sa saradnicima, predsjednik Skupštine grada, predstavnici Pedagoškog fakulteta, vrtića i Centra za socijalni rad.

U svom obraćanju zamjenica ombudsmana je predložila da u Gradskoj upravi razmotre mogućnost finansiranja boravka u vrtićima za djecu koja su zbrinuta u hraniteljskim porodicama u Bijeljini, s obzirom da Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju ta djeca nisu obuhvaćena kao ciljne kategorije besplatnog boravka. Od strane gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada ova ideja načelno je podržana, i tema će vjerovatno biti na dnevnom redu već na sljedećoj sjednici Skupštine grada.