DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Školska 2019/20. godina završava se na način koji niko nije mogao predvidjeti u septembru 2019.god. kad se poslije ljetnjeg raspusta oglasilo školsko zvono. Školske klupe, učionice, zbornice i školska dvorišta  su prazni od marta mjeseca ove godine do sada, zbog pandemije CORONA virusa. Nastava i učenje u ovom periodu, prema uputstvima i odlukama nadležnog ministarstva organizovani su na daljinu, primjenom različitih sredstava elektronske komunikacije. Nova znanja su stečena i utvrđena uz veliko zalaganje roditelja, nastavnika, profesora, direktora škola i prosvjetno-pedagoških službi, učenici su ocijenjeni, maturski radovi napisani i vrijeme je da počne raspust.

Ombudsman za djecu koristi priliku da čestita uspješan završetak školske godine učenicima, prosvjetnim radnicima, te svima uključenim u nastavni proces.

Za svaku pohvalu su napori svih vas jer ste u situaciji, koja je nova za sve građane, pokazali izuzetnu profesionalnost i odgovornost, te omogućili da pravo na obrazovanje, koje je jedno od osnovnih prava prema UN Konvenciji o pravima djeteta, bude ispoštovano. Pri tome, svoj djeci je naporom društvene zajednice omogućen pristup obrazovanju pod jednakim uslovima tako da su uvažena i načela UN Konvencije o nediskriminaciji i najboljem interesu djeteta.

Posebno treba pomenuti maturante, one velike, koji završavaju srednju školu i ulaze u svijet odraslih, kojima je situacija uzrokovana COVIDOM 19 onemogućila da svoje školovanje ili njegovu etapu u srednjoškolskom obrazovnom sistemu završe kao i ranije generacije, uz veselje, pjesmu i proslavu, jer su to događaji koji se pamte kroz cijeli život. Ali, vi, maturanti, ste pokazali ozbiljnost i zrelost, svijest da je znanje koje ste stekli najvažnije, pokazali ste da je matura više od svečane haljine, odijela, više od maturskog plesa, a drugarstvo iz školskih klupa trajno je i za cijeli život. Time ste pokazali da ste kroz odrastanje i školovanje postali odgovorni članovi društva. Vama, vašim roditeljima i nastavnicima čestitam na tome! Želim vam sreću i uspjeh u budućem životu, radu i nastavku školovanja.

Malim maturantima, svršenim osnovcima želim upis u odabrane srednje škole, a svim učenicima bezbrižan školski raspust.

                                                                         Ombudsman za djecu

                                                                           Dragica Radović