DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Zamjenica ombudsmana za djecu Republike Srpske, posjetila je danas opštinu Lopare.
Na sastanku u opštinskoj upravi upoznala je načelnika sa ulogom i načinom rada Ombudsmana za djecu Republike Srpske, i istakla značaj kancelarije Ombudsmana za djecu u Bijeljini, za cijelu regiju.
Načelnik je iskazao spremnost za saradnju i podršku radu Kancelarije u daljem unapređenju položaja djece i porodica sa djecom na području opštine Lopare. Naglašen je značaj zajedničkih aktivnosti Institucije i opštine, kako preventivnih, tako i u slučaju eventualnih problema. U tom kontekstu se razgovaralo o zastoju u postupku formiranja prvostepene stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanja djece i omladine sa smetnjama u razvoju u opštini Lopare, uz zaključak da će se načelnik uključitii u razrješenje ove situacije, kako bi djeca ciljnih kategorija blagovremeno prošla postupak procjene i dobila adekvatnu brigu i zaštitu.

U drugom dijelu posjete ovoj majevičkoj opštini, organizovan je obilazak dječijeg vrtića „Lopare". Kapacitet ustanove je 75 mjesta, ali zbog nedovoljnog interesa, kapaciteti nisu popunjeni. Trenutno je 60-oro djece, raspoređeno u jednoj starijoj jasličkoj i dvije predškolske grupe. Među njima je i jedan dječak sa smetnjama u razvoju, za koga je angažovan personalni asistent, koga finansira opština. Prema riječima direktorice, ovaj vrtić ima najnižu cijenu cjelodnevnog smještaja u Srpskoj (100 KM po djetetu), što je između ostalog motivisalo i roditelje koji se bave poljoprivredom ili su nezaposleni da upišu svoju djecu u vrtić „Lopare".