DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Povodomn „Soscijalnog dana", već drugu godinu kancelarija Ombudsmana za djecu u Bijeljini ugostila je srednjoškolce. Ove godine to su bila četiri učenika Gimnazije „Filip Višnjić"  i po jedan učenik Medicinske i Poljoprivredne škole. Na taj dan srednjoškolci mijenjaju klupe „radnim mjestima".

Predstavnica Ombudsmana za djecu upoznala je „mlade kolege" sa ulogom Institucije, načinom funkcionisanja, rješavanja predmeta, ali i aktivnostima na unapređenju položaja djece i mladih u Srpskoj, sa posebnim akcentom na talentovanu djecu.

Gosti su priznali da nisu mnogo znali o radu Institucije, ali, kako kažu, „sviđa im što neko brine o njima". Zanimalo ih je vršnjačko nasilje i kako reagovati u toj situaciji i kako može pomoći Ombudsman.

S obzirom na to da su neki srednjoškolci već na posljednjoj godini, razgovaralo se o njihovim ambicijama za budućnost. Žele završiti fakultet, a nakon studija, nadaju se da će imati uslove da  žive i rade u Srpskoj.

Ovo je bilo jedno zanimljivo iskustvo, kako za srednjoškolce tako i za predstavnike Ombudsmana, jer su svi zajedno naučili nešto novo.