DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

U okviru edukativnih radionica „O tvojim pravima u tvojoj školi" predstavnica kancelarije Ombudsmana za djecu iz Bijeljine posjetila je Osnovnu školu „Veljko Čubrilović" u Priboju.

U razgovoru sa direktorom, saznali smo da školu pohađa 139 učenika u centralnoj školi u Priboju i u dvije područne škole u selima Lipovice i Peljave (koje pohađaju učenici do petog razreda). Nastava se održava samo u prvoj smjeni, u 11 odjeljenja. Škola ima dugu tradiciju, a nedavno su, prema riječima direktora, od porodice Veljka Čubrilovića (čije ime nosi škola) dobili na poklon njegovu biblioteku i neke lične stvari, od čega su napravili stalnu izložbu, a knjige uvrstili u knjižni fond školske biblioteke. U školi nemaju značajnijih problema u vezi sa vršnjačkim nasiljem, ali imaju problem sa regulisanjem troškovima prevoza učenika.

Edukativna radionica „Da li znamo šta je nasilje?" organizovana je sa učenicima VI-1 razreda, koji broji 15 učenika. Mališani su bili veoma raspoloženi za razgovor, iznoseći  primjere o svim vrstama nasilja. U otvorenoj komunikaciji su priznali da ponekad kažu ružnu riječ drugu iz razreda, ali i da se veoma brzo pomire. Kroz igru uloga predstavili su fizičko i psihičko nasilja, a potom su upoznati sa odredbama Protokola o postupanju u slučaju da prepoznaju ili dožive vršnjačko nasilje.

Učenicima se radionica svidjela i pozvali su predstavnike Institucije da opet dođu i da se razgovara i na neke druge teme.