DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Početkom oktobra mjeseca tradicionalno se obilježava „Dječija nedjelja". To je prilika da se ukaže na važnost prepoznavanja potreba svakog djeteta i adekvatnog reagovanja u svim situacijama u kojima se djeca nađu na svom putu odrastanja.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite organizovalo je centralnu manifestaciju obilježavanja „Dječije nedjelje" u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci.

Ove godine „Dječija nedjelja" obilježena je pod sloganom „Moja sedmica, moja godina"a jedan od ciljeva obilježavanja je podizanje društvene svijesti o unapređenju primjene Konvencije Ujedinjenih Nacija o pravima djeteta.

Prisutnima su se obratili predstavnici ministarstava, naglašavajući da je porodica izuzetno važna za razvoj djece ali da prava i potrebe djece treba pominjati ne samo u „Nedjelji djeteta" nego da njihova prava budu obaveza svih institucija i organizacija koji rade u zaštiti prava i edukacije djece svaki dan.

Prisutnima su prezentovana istraživanja pod nazivom „Bonton u komunikaciji s osobama sa invaliditetom" s naglaskom na to koliko je bitan način na koji komuniciramo sa osobama oštećenog sluha, vida,... uvažavajući njihovu ličnost i odnoseći se prema njima sa poštovanjem i „Inkluzija, vaspitanje i obrazovanje za svako dijete", gdje je poseban utisak na sve prisutne ostavio podatak da je svake godine sve manje djece koja se upisuju u škole, ali da je sve veći broj djece sa poteškoćama u razvoju.

Pisutne su igrom i pjesmom zabavili i mališani DNŠ „Zvjezdice" i dobili najveći aplauz, a za najbolje literarne radove djeci su predstavnici Ministarstva porodice, omladine i sporta uručili vrijedne nagrade.