DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

U okviru edukativnih radionica „O tvojim pravima u tvojoj školi" zamjenica ombudsmana za djecu iz kancelarije Bijeljina posjetila je JU Osnovna škola „Petar Kočić" u selu Brodac.

U razgovoru sa upravom saznali smo da školu pohađa 400 učenika, raspoređenih u 24 odjeljenja, te da imaju i inkluzivnu nastavu. Stručni tim škole čine pedagog i defektolog. Istakli su da je u školi zabranjena upotreba mobilnih telefona, a da učenici u slučaju hitnosti i potrebe, telefon mogu koristiti u kancelariji pedagoga, sekretara, kao i na portirnici.

U drugom dijelu posjete, sa učenicima VII-1 i VII-2 razreda koji broje oko 30 učenika, održana je edukativna radionica „Da li znamo šta je nasilje?". Mališani su bili veoma raspoloženi za razgovor, a najviše interesovanja pokazali su za temu fizičkog, vršnjačkog nasilja koja je i bila u fokusu „igre uloga". Naučili su kako da se zaštite i kome da prijave nasilje, bez obzira gdje i od koga se dešavalo.

Zamjenica ombudsmana za djecu posjetila je i ostale mališane po učionicima kako bi im poželjela srećnu „Dječiju nedjelju" i kratko  skrenula pažnju na njihova prava, ali i obaveze.