ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Овог викенда, на Хајдучким Водама, одржан је тренинг семинар за младе савјетнике омбудсмана за дјецу на тему насиља. Учесници су били млади савјетници из Медицнксе школе, Економске школе и Гимназије „Јован Дучић" из Добоја.

Циљ семинара, који су одржали представници Омбудсмана за дјецу из канцеларије Добој, био је да младе савјетнике упозна са увијек актуелном темом вршњачког насиља, те да им пружи знања и алате које могу користити у вршњачкој едукацији на ову тему. Учесници су током предавања и учешћа у интерактивним радионицама имали прилику да буду у улози слушалаца али и предавача на радионицама и на тај начин стекну практичне вјештине које ће им помоћи да стечено знање пренесу својим вршњацима.

Након тренинг семинара млади савјетници одржаваће радионице за вршњаке у својим срединама на тему насиља и на тај начин допринијети превенцији појаве насиља у школама а и у свакодневном животу.

Активност је реализована као дио пројекта „Будимо промјена" у оквиру заједничког пројекта Уједињених нација „Дијалог за будућност" у коме је Омбудсман за дјецу партнер Удружењу грађана „Међународни форум солидарности - Емаус". Основни циљ овог пројекта је јачање капацитета младих у процесу покретања позитивних промјена у друштву те промоција једнакости и толеранције.