ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Поводом Међународног дана безбједног интернета, Омбудсман за дјецу већ девету годину заредом организује активности и акције с циљем промовисања безбједније и одговорније употребе информационих технологија и мобилних уређаја међу младима и дјецом, али такођер и родитељима.

Међународни дан безбједног интернета обиљежава се сваке године на други дан друге седмице другог мјесеца. Тема овогодишњег обиљежавања је „Заједно за бољи Интернет" То је прилика да се заједно подсјетимо на присутност модерних технологија у одрастању наше дјеце, да дјеци укажемо на користи које употреба ових технологија доноси, али и да им помогнемо да избјегну ризике и опасности којима могу бити изложени и да заштите своја права и интересе.

Фокус сигурности на интернету се током година с креирања „безбједнијег" интернета пребацио на креирање „бољег" интернета. Без обзира јесмо ли дјеца, млади, родитељи и старатељи, учитељи и социјални радници, или чак и представници индустрије, законодавци или политичари, сви имамо велику улогу у заштити дјеце од опасности и ризика, које употреба информационих технологија носи.

Међународни дан сигурног интерента само је још један апел да се тема држи стално актуелном, ово нису лекције које се уче за данас и за оцјену, уче се за живот. Једина сигурна заштита за дјецу је учење дјеце о предностима и ризицима ове комуникације. Само дјеца која то знају и која имају довољно информација о томе могу правилно препознати ситуације које их повређују и угрожавају.

Представници Омбудсмана за дјецу посјетили су Основну школу „Јован Цвијић" Бања Лука и одржали радионицу са представницима Савјета ученика од првог до деветог разреда, под називом „Заједно за бољи интернет".

Охрабрени смо информацијама које смо добили од директора и педагога, те представника Савјета ученика школе као и њиховим знањем о овој теми. Дјеца су подстакнута да размишљају о свом комуницирању на интернету, ситуацијама на које могу наићи, пристојном комуницирању и коме да се обрате и шта да раде уколико се користећи интернет осјећају узнемирено и угрожено.

Представници Омбудсмана за дјецу су подсјетили учеснике и на страницу http://djecanainternetu.org/ те могућност обраћања „храбром сандучету".