DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Povodom Međunarodnog dana bezbjednog interneta, Ombudsman za djecu već devetu godinu zaredom organizuje aktivnosti i akcije s ciljem promovisanja bezbjednije i odgovornije upotrebe informacionih tehnologija i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali također i roditeljima.

Međunarodni dan bezbjednog interneta obilježava se svake godine na drugi dan druge sedmice drugog mjeseca. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Zajedno za bolji Internet"

To je prilika da se zajedno podsjetimo na prisutnost modernih tehnologija u odrastanju naše djece, da djeci ukažemo na koristi koje upotreba ovih tehnologija donosi, ali i da im pomognemo da izbjegnu rizike i opasnosti kojima mogu biti izloženi i da zaštite svoja prava i interese.

Fokus sigurnosti na internetu se tokom godina s kreiranja „bezbjednijeg" interneta prebacio na kreiranje „boljeg" interneta. Bez obzira jesmo li djeca, mladi, roditelji i staratelji, učitelji i socijalni radnici, ili čak i predstavnici industrije, zakonodavci ili političari, svi imamo veliku ulogu u zaštiti djece od opasnosti i rizika, koje upotreba informacionih tehnologija nosi.

Međunarodni dan sigurnog interenta samo je još jedan apel da se tema drži stalno aktuelnom, ovo nisu lekcije koje se uče za danas i za ocjenu, uče se za život. Jedina sigurna zaštita za djecu je učenje djece o prednostima i rizicima ove komunikacije. Samo djeca koja to znaju i koja imaju dovoljno informacija o tome mogu pravilno prepoznati situacije koje ih povređuju i ugrožavaju.

Predstavnici Ombudsmana za djecu posjetili su Osnovnu školu „Jovan Cvijić" Banja Luka i održali radionicu sa predstavnicima Savjeta učenika od prvog do devetog razreda, pod nazivom „Zajedno za bolji internet".

Ohrabreni smo informacijama koje smo dobili od direktora i pedagoga, te predstavnika Savjeta učenika škole kao i njihovim znanjem o ovoj temi. Djeca su podstaknuta da razmišljaju o svom komuniciranju na internetu, situacijama na koje mogu naići, pristojnom komuniciranju i kome da se obrate i šta da rade ukoliko se koristeći internet osjećaju uznemireno i ugroženo.

Predstavnici Ombudsmana za djecu su podsjetili učesnike i na stranicu http://djecanainternetu.org/ te mogućnost obraćanja u „hrabrom sadučetu".