DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, zamjenica ombudsmana za djecu Republike Srpske, mr Jovanka Vuković posjetila je djecu-žrtve porodičnog nasilja, koja su smještena u „Sigurnu kuću" u Bijeljini.

Tri djevojčice već nekoliko mjeseci borave u  ovoj ustanovi, koja je za njih prije svega bezbjedna i ima toplinu doma. Redovno pohađaju nastavu, imaju psihosocijalnu podršku i pomoć u savladavanju trauma i jačanju sopstvenih potencijala. Zadovoljne su uslovima boravka u „Kući", drugarima u školi. Otkrile su da bi na raspustu voljele da „negdje odu".

Jedno od najvažnijih pitanja za ovu djecu je pitanje kuda poslije napuštanja „Sigurne kuće". To je jedan od najvažnijih ali i najtežih koraka u vraćanju djece, žrtava nasilja u širu zajednicu. U tom smislu ostvaruju se kontakti i saradnja sa nadležnim centrima za socijalni rad.

„Sigurna kuća" u Bijeljini u organizaciji  Fondacije „Lara", funkcioniše već nekoliko godina. Objekat je sa smještajnim kapacitetima za boravak do 15 osoba. Kuća je opremljena u skladu sa standardima iz Pravilnika o standardima za realizaciju „Sigurne kuće", koje je propisalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta. Boravak u „Sigurnoj kući" potpuno je besplatan za žrtve nasilja.