DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

U susret Međunarodnom danu prava djeteta, koji se svake godine obilježava 20. novembra, zamjenica ombudsmana za djecu Republike Srpske, Jovanka Vuković posjetila je Osnovnu školu „Vuk Karadžić" u Bijeljini. Ova osnovna škola jedina u regiji Bijeljina i Semberija, ima odjeljenje za djecu sa smetnjama u razvoju, koje  pohađa ukupno 25  učenika i ova posjeta bila je posvećena baš njima.

Razgovarala je s direktorom i pedagogom škole o izazovima i problemima u organizovanju nastave za ovo odjeljenje ali i dostignućima u obrazovanju i vaspitanju ove djece. Direktor je istakao visoku senzibilnost škole za potrebe ovih učenika, u smislu stalnog  prilagođavanja objekta, a naročito dodatne edukacije zaposlenih. Dvije učionice su namjenski opremljene za potrebe nastave sa ovim mališanima.

Tokom posjete obavljen je razgovor sa defektolozima koji rade sa djecom. Istakle su probleme, koji su prepoznatljivi i u širem kontekstu, a to je pitanje udžbenika za prilagođeni nastavni program za djecu sa smetnjama u razvoju i nedostatak senzorske sobe. Prema njihovim riječima bila bi neophodna bar jedna ovakva soba u Bijeljini.

Uz čestitke povodom „Dana prava djeteta", mališanima je u ime institucije Ombudsmana, gospođa Vuković  uručila skroman poklon u vidu  didaktičkog i promo  materijala o pravima djeteta.