DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

U okviru aktivnosti „O tvojim pravima u tvojoj školi", predstavnica  Ombudsmana za djecu Republike Srpske posjetila je danas Osnovnu školu „Vuk Stefanović Karadžić" u Banjoj Luci.

Radionica „Da li znamo šta je nasilje?", organizovana je sa članovima Savjeta učenika - učenicima četvrtog do devetog razreda. Kao i svaki put djeca su na početku radionice pažljivo pratila uvodno izlaganje o pojmu i  vrstama nasilja. Aktivno su učestvovali u razgovoru, iznosila su svoje stavove i zapažanja. Postavljali su pitanja kome da se obrate u slučaju da ih neko vrijeđa i verbalno napada, kako da se ponašaju u nekim konkretnim situacijama, na koja smo zajednički došli do odgovora. Posebno im je bio interesantan razgovor o psihičkom nasilju. Zajednički smo se podsjetili  da ne trebaju razgovarati sa strancima, da je poželjno da se pristojno ponašaju i izražavaju i da na nasilje ne odgovaraju nasiljem. U slučaju da budu žrtve ili svjedoci nasilja, složili su se da se uvijek mogu obratiti roditeljima i nastavnicima. Na kraju su kroz igru, na njima prilagođen i zanimljiv način, došli do rješenja za neke konkretne situacije.

Pedagogica škole, koja je prisustvovala dijelu radionice, izrazila je želju za budućom saradnjom sa Institucijom, a i djeca su ocjenila da im je radionica bila interesantnai i korisna. Radionica je uspešno završila, jer je predstavnica Ombudsmana za djecu razgovarala sa komunikatvnom i znatiželjnom djecom, koja su za svaku pohvalu i ponos svojih roditelja i nastavnika.