DJECA SU REKLA

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

U sklopu najavljenih radionica „O tvojim pravima u tvojoj školi", predstavnici Ombudsmana za djecu   posjetitli su Srednju školu Čelinac i održali radionicu pod nazivom „Da li znamo šta je nasilje?".

Iz razgovora sa pedagogom i psihologom saznali smo da Srednju školu Čelinac  pohađa 200 učenika u 4 smjera: ekonomija, pravo i trgovina; ugostiteljstvo i turizam; mašinstvo i obrada metala; geodezija i građevinarstvo. U školi dosta rade na prevenciji nasilja, a posebno su ponosni na svoje učenike koji,  kao dio vršnjačke edukacije, vode radionice u osnovnim školama.

Radionica „Da li znamo šta je nasilje?" protekla je u veseloj atmosferi. Održana je za predstavnike Savjeta učenika, ali i učenike koji su izrazili poseban interes za ovu temu. Učenici su pokazali zavidan nivo znanja o dječijim pravima ali i o temi nasilja. Dato im je da kroz igru „Šta ako" riješe problemske sitaucije. Iako kroz ovu igru djeca uče vještine prevencije i savladavaju ozbiljne lekcije, istovremeno se i zabavljaju i podstiču na razmišljanje.

Učenici su izrazili želju da radionica traje duže, te da se ponovo održi u njihovoj školi.