DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Asocijacija srednjoškolaca iz Bijeljine, tradicionalno je obilježila tkzv. „Socijalni dan", dan kada srednjoškolci školske klupe mijenjaju radnim mjestima. Ova aktivnost se provodi na nivou BiH, kao i u mnogim evropskim zemljama. To je prilika da se mladim ljudima omogući uvid u funkcionisanje i radne zadatke na konkretnom radnom mjestu  u realnom i javnom sektoru.

Petoro učenika Gimnazije „Filip Višnjić" iz Bijeljine posjetilo je kancelariju Ombudsmana za djecu Republike Srpske. Tom prilikom je zamjenica ombudsmana za djecu, Jovanka Vuković „mlade kolege" upoznala za ulogom Institucije uopšte, načinu funkcionisanja  i konkretnom  radu u rješavanju  nekog predmeta, ali i aktivnostima na unapređenju položaja djece u Srpskoj. Gimanzijalci su izrazili zadovoljstvo što su se upoznali sa radom Institucije, o kojoj kako kažu, nisu baš mnogo znali. Bili su vrlo radoznali tokom posjete. Instituciju su napustili sa porukom da će sa svojim vršnjacima podijeliti nova saznanja o Ombudsmanu za djecu, jer im je to „važno". Zanimljivo je da je jedna učenica izrazila želju da upiše  neki od fakulteta  humanističkih nauka, kako bi i ona „sutra pomagala djeci", a ostali da će se, ma čime se bavili profesionalno, uvijek baviti i humanitarnim radom.

Ovo je svakako bilo zanimljivo iskustvo i za zamjenicu ombudsmana, koja je od srednjoškolaca mogla čuti  njihove autentične ideje u oblasti brige o djeci i mladima.