DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima 18.10.2018. održan je sastanak Radne grupe za zaštitu bezbjednosti djeteta Grada Bijeljine. Radnu grupu, koja funkcioniše već nekoliko godina, imenovao je Gradonačelnik i  čine je  predstavnici relevantnih institucija: Centar za socijalni rad, Centar javne bezbjednosti, Granična policija, Osnovni sud, Tužilaštvo, Dom zdravlja, Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć, škola i predstavnici civilnog sektora u Bijeljini (UG „Otaharin"). Pored redovnih članova, na poziv organizatora sastanku je  prisustvovala i  zamjenica Ombudsmana za djecu RS, mr Jovanka Vuković, kao i predstavnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Miljan Miljanić, i izvršni direktor Omladinskog centra  „Vermont", Damir Radenković iz Brčkog.

Tema sastanka bila je analiza aktivnosti Radne grupe u vezi sa sprečavanjem trgovine i prosjačenja djece. Zaključak učesnika ovog sastanka je da je neophodno otvoriti Prihvatne stanice/Prihvatilišta za djecu koja prosjače u Bijeljini. Istaknuto je da bez mogućnosti smještaja za tu djecu, potpisani Protokol o postupanju i saradnji nadležnih subjekata u slučajevima djece zatečene u prosjačenju na području Grada Bijeljina, ne može u potpunosti da se primijeni u praksi.

Naglašena je potreba i prednost multidisciplinarne saradnje u radu Grupe, a posebno je predstavljena institucija Ombudsmana za djecu Republike Srpske i novovotvorena kancelarija u Bijeljini, kao prilika za dobru saradnju ove  radne grupe i Institucije, a u najboljem interesu djece u Bijeljini.