DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima 18.10.2018. održan je sastanak Radne grupe za zaštitu bezbjednosti djeteta Grada Bijeljine. Radnu grupu, koja funkcioniše već nekoliko godina, imenovao je Gradonačelnik i  čine je  predstavnici relevantnih institucija: Centar za socijalni rad, Centar javne bezbjednosti, Granična policija, Osnovni sud, Tužilaštvo, Dom zdravlja, Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć, škola i predstavnici civilnog sektora u Bijeljini (UG „Otaharin"). Pored redovnih članova, na poziv organizatora sastanku je  prisustvovala i  zamjenica Ombudsmana za djecu RS, mr Jovanka Vuković, kao i predstavnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Miljan Miljanić, i izvršni direktor Omladinskog centra  „Vermont", Damir Radenković iz Brčkog.

Tema sastanka bila je analiza aktivnosti Radne grupe u vezi sa sprečavanjem trgovine i prosjačenja djece. Zaključak učesnika ovog sastanka je da je neophodno otvoriti Prihvatne stanice/Prihvatilišta za djecu koja prosjače u Bijeljini. Istaknuto je da bez mogućnosti smještaja za tu djecu, potpisani Protokol o postupanju i saradnji nadležnih subjekata u slučajevima djece zatečene u prosjačenju na području Grada Bijeljina, ne može u potpunosti da se primijeni u praksi.

Naglašena je potreba i prednost multidisciplinarne saradnje u radu Grupe, a posebno je predstavljena institucija Ombudsmana za djecu Republike Srpske i novovotvorena kancelarija u Bijeljini, kao prilika za dobru saradnju ove  radne grupe i Institucije, a u najboljem interesu djece u Bijeljini.