ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Поводом обиљежавања Европског дана борбе против трговине људима 18.10.2018. одржан је састанак Радне групе за заштиту безбједности дјетета Града Бијељине. Радну групу, која функционише већ неколико година, именовао је Градоначелник и  чине је  представници релевантних институција: Центар за социјални рад, Центар јавне безбједности, Гранична полиција, Основни суд, Тужилаштво, Дом здравља, Kанцеларија за бесплатну правну помоћ, школа и представници цивилног сектора у Бијељини (УГ „Отахарин"). Поред редовних чланова, на позив организатора састанку је  присуствовала и  замјеница Омбудсмана за дјецу РС, мр Јованка Вуковић, као и представник Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), Миљан Миљанић, и извршни директор Омладинског центра  „Вермонт", Дамир Раденковић из Брчког.

Тема састанка била je анализа активности Радне групе у вези са спречавањем трговине и просјачења дјеце. Закључак учесника овог састанка је да је неопходно отворити Прихватне станице/Прихватилишта за дјецу која просјаче у Бијељини. Истакнуто је да без могућности смјештаја за ту дјецу, потписани Протокол о поступању и сарадњи надлежних субјеката у случајевима дјеце затечене у просјачењу на подручју Града Бијељина, не може у потпуности да се примијени у пракси.

Наглашена је потреба и предност мултидисциплинарне сарадње у раду Групе, а посебно је представљена институција Омбудсмана за дјецу Републике Српске и нововотворена канцеларија у Бијељини, као прилика за добру сарадњу ове  радне групе и Институције, а у најбољем интересу дјеце у Бијељини.