DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

U nastavku aktivnosti „O tvojim pravima u tvojoj školi", danas je zamjenica ombudsmana za djecu mr Jovanka Vuković, posjetila Osnovnu školu „Meša Selimović" u Janji nadomak Bijeljine.

Razgovarala je sa direktoricom škole Milicom Perković i članovima stručnog tima škole za nasilje-pedagogom i psihologom o stanju u školi i problemima s kojima se susreću u radu. U razgovoru su istakli  da je „Meša Selimović", škola mješovitog nacionalnog sastava, da broji ukupno 921-og učenika, ima pet područnih odjeljenja, od kojih je jedno u izbjegličkom naselju Novo naselje Janja. Sem toga škola ima i odjeljenje za djecu sa smetnjama u razvoju, sa kojima radi defektolog. Nastavu na inkluzivnom principu pohađa  14 učenika sa posebnim potrebama, jedno dijete ima personalnog asistenta. Direktorica škole, je i predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola grada Bijeljina, pa je dogovoreno da zamjenica ombudsmana prisustvuje prvom narednom sastanku Aktiva na kome bi se razgovaralo o aktuelnim problemima osnovnoškolskog obrazovanja u regiji Bijeljina.

U drugom dijelu posjete sa učenicima VIII1 razreda organizovana je edukativna radionica „Da li znamo šta je nasilje?". Razgovaralo se o raznim vrstama nasilja, a učenici su pokazali posebno interesovanje za teme vršnjačkog i nasilja na internetu. Kao prve osobe kojima bi se obratili u slučaju  bilo kojeg oblika nasilja su uglavnom prepoznali roditelje.

Zanimljivo je da se poslije svake radionice do sada nametao zaključak da je i mališanima i nama  jedan školski čas nedovoljan za ovu vrstu rada i razgovora.