DJECA SU REKLA

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prvog dana obilježavanja manifestacije „Dječija nedjelja" u Republici Srpskoj, zamjenica ombudsmana za djecu Jovanka Vuković, na poziv Centra za socijalni rad Bijeljina, posjetila je mališane u  Dnevnom centru za djecu u riziku. Tom prilikom se u razgovoru sa mališanima i zaposlenim  upoznala sa načinom rada i uslugama koje se pružaju djeci ciljnih kategorija u izuzetno dobrim uslovima.

Nakon toga posjetila je Osnovnu školu „Ćirilo i Metodije" u selu Glavičice kod Bijeljine. Školsko dvorište i sama školu ostavljaju utisak uređenosti i čistoće. Dvorište je puno cvijeća, a unutrašnjost škole je oplemenjena dječijim radovima iz raznih sekcija. Škola ima i „učionicu u prirodi" u kojoj se odvijaju časovi biologije gdje se djeca upoznaju sa biljkama, sami ih sade i njeguju. U razgovoru sa direktoricom škole saznali smo da škola broji 245 učenika i da imaju jedno područno odjeljenje u selu Banjice. Nema značajnijih problema sa učenicima, zadovoljna je funkcionisanjem nastavnog procesa, ali je zabrinjavajući drastičan pad broja učenika u ovoj školi iz godine u godinu.

U drugom dijelu posjete sa učenicima V3 razreda organizovana je edukativna radionica „O tvojim pravima u tvojoj školi". Razgovaralo se o dječijim pravima, koliko djeca o njima znaju i u tom kontekstu se otvorila temu „Da li znamo šta je nasilje? Mališani su bili zainteresovani za razgovor i aktivno su učestvovali; svako je htio nešto reći. Iskazali su posebno interesovanje za fizičko nasilje i nasilje na internetu. Na način primjeren njihovom uzrastu, upoznati su sa protokolima u slučaju nasilja i kako treba da postupaju. Većina se izjasnila da bi se u slučaju nasilja prvo obratili roditeljima, ali i direktorici škole.

Radionica im se svidjela i ispratili su nas sa porukom „dođite  ponovno kod nas da se družimo i pričamo."