DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

U okviru redovnih aktivnosti „O tvojim pravima u tvojoj školi" predstavnica Ombudsmana za djecu danas je posjetila OŠ „Vuk Karadžić" u Trebinju

Tom prilikom razgovarala je sa direktorom škole o Nastavnom planu i programu, te redovnim aktivnostima koje uprava škole provodi u ostvarivanju prava djeteta na obrazovanje i zaštitu djece od svih oblika nasilja.

Školu trenutno pohađa 811 učenika, a prema rječima direktora broj upisane djece u tekuću školsku godinu adekvatan je broju učenika koji završavaju osnovni obrazovni proces. Posebno je naglasio da se učenici škole ističu u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, te da je ponosan na učenicu koja je osvojila prvo mjesto na svjetskom takmičenju u poznavanju francuskog jezika. U školi se vodi briga o djeci sa poteškoćama u razvoju; za učenika VI razreda s autizmom škola je obezbijedila asistenta u nastavi.

Radionica „Da li znamo šta je nasilje?" organizovana je u jednom odjeljenju VIII-og razreda. Cilj radionice je prevencija nasilja nad djecom, pa se učenicima razgovaralo na teme zaštite od nasilja, vrstama nasilja i njegovim karakteristikama i kako prepoznati dijete koje je eventualno žrtva bilo kog oblika nasilnog ponašanja prema njemu. Učenicima su predstavljene i osnovne odredbe Protokola o postupanju u slučaju nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja djece.

Za svaku pohvalu je činjenica da su djeca raspoložena za razgovor o ovoj temi, jer kako kažu, treba da su informisani o svemu što ih se tiče, a posebno raduje činjenica da u svojoj sredini nisu zapazili nasilje nad djecom.