DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Predstavnici institucije Ombudsmana za djecu danas su u sklopu radionica "O tvojim pravima u tvojoj školi" posjetili Osnovnu školu "Petar Kočić" u Mrkonjić Gradu.

Posjeta je započela razgovorom sa direktoricom škole, koja je izrazila zadovoljstvo posjetom predstavnika Institucije, te je naglasila da je i u buduće ova škola otvorena za svaki vid saradnje.

Radionica pod nazivom "Da li znamo šta je nasilje?" održana je sa predstavnicima Savjeta učenika svih razreda od 1 do 9-og razreda. Učenicima je predstavljena Institucija, njene nadležnosti i način rada, a razgovaralo se i o pravima i obavezama učenika. 

Učenici su pokazali veliko znanje u određivanju vrsta nasilja i njegovim karakteristikama. Pažnju učenika posebno je privukla tema nasilja na internetu, ali i fizičkog nasilja. Radionica je protekla u veoma dinamičnoj atmosferi i svi su učenici jednako aktivno učestvovali u diskusiji.

Zahvaljujući velikom interesu, kao i proaktivnom učešću djece, zajednička je ocjena da je radionica bila dobrodošla i uspješna.