DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru s ciljem da se ukaže na prisutnost problema vršnjačkog nasilja i njegove posljedice na razvoj i odrastanje djeteta, te potrebu neophodne saradnje škola i roditelja u prepoznavanju nasilnog ponašanja kod djece i blagovremene reakcije u svakom pojedinačnom slučaju.

Ombudsman za djecu prisustvovala je danas obilježavanju Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja u Srednjoškolskom centru „Pero Slijepčević" u Gacku.

Učenici su, u saradnji sa profesorima, pripremili  bogat  program  manifestacije, a pridružili su im se i  drugari iz Osnovne škole „Sveti Sava"  Gacko, kao i najmlađi iz Dječijeg vrtića Gacko, kako bi svako na svoj način pokazao kako prepoznaje vršnjačko nasilje, kako se bori protiv njega, kako bi na taj način skrenuli pažnju na ovaj sve prisutniji problem.

Manifestacija je bila puna emocija i poslala je snažnu poruku da se igrom, pjesmom i plesom, u dobroj prijateljskoj atmosferi u školi, može boriti protiv svake vrste nasilja.

Manifestaciji su prisustvovali brojni gosti, predstavnici opštine, centra za socijalni rad, prosvjetni radnici, roditelji i đaci, a prisutnima se obratila i ombudsman za djecu Dragica Radović.