DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan sigurnog interneta, a tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Stvaraj, poštuj i poveži se: Bolji internet počinje sa tobom". U Republici Srpskoj, na inicijativu Ombudsmana za djecu, ovaj dan se obilježava proteklih sedam godina.

I ove godine Ombudsman za djecu će, u saradnji sa mladim savjetnicima, održati radionice u školama  s ciljem promovisanja sigurnije i odgovornije upotrebe interneta i mobilnih uređaja među djecom i iskoristiti priliku da djecu podsjeti na opasnosti koje vrebaju na internetu, ali i da ih podsjeti  da internet može biti  korisno sredstvo za razmjenu informacija i sadržaja, ukoliko se sigurno i pametno koristi.

Međunarodni dan sigurnog interneta je prilika da zajedno ukažemo na prisutnost modernih tehnologija u odrastanju naše djece, ali i da djeci pomognemo da se u ovom svijetu pravilno orjentišu, da izbjegnu opasnosti i rizike kojima mogu biti izloženi, da zaštite svoja prava i interese i da uživaju u realnom svijetu.

Međunarodni dan sigurnog interneta samo je još jedan apel da se tema drži stalno aktuelnom, ovo nisu lekcije koje se uče za danas i za ocjenu, uče se za život.