DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Svake godine Međunarodni dan prava djeteta povod je da se svi odrasli koji rade s djecom i za djecu okupe i dodatno pokažu razumijevanje prava djeteta onako kako je to propisano Konvencijom o pravima djeteta. Već tradicionalno u Republici Srpskoj se tim povodom, a u saradnji Ministarstva prosvjete i kulture, Republičkog pedagoškog zavoda i Ombudsmana za djecu, raspiše konkurs za učeničke radove o pravima djeteta i odredi škola domaćin centralne manifestacije. Ove godine Centralna manifestacija održana je u OŠ „Jovan Dučić", Zalužani, Banja Luka.

Već na ulazu u školsko dvorište dočekala nas je učenička saobraćajna patrola, a djeca su vrlo ozbiljno vodila goste kroz program u kojem su pokazali svoja znanja i talente.

Nakon pozdravnih obraćanja direktorice škole, direktora Republičkog pedagoškog zavoda i Ombudsmana za djecu, uslijedio je program u kojem su učenici kroz pjesmu, recitovanje i mudre riječi pokazali kako razumiju svoja prava i šta očekuju od odraslih. Publika ih je nagrađivala aplauzima, a na kraju programa dodijeljene su nagrade za najbolje postere/panoe o pravima djeteta koji su pristigli na konkurs povodom Međunarodnog dana prava djeteta. Nagrađeni panoi izloženi su u holu školu i izazvali su oduševljenje publike koja je još jednom mogla da se uvjeri da kreativnost, mašta i grupni rad učenika uvijek daju najbolje rezultate.

Na konkurs je dostavljeno  123 rada iz 82 osnovne škole i 26 radova iz isto toliko srednjih škola, a nagrade su obezbijedili i uručili:

Javni fond za dječiju zaštitu prvu nagradu, a ove godine su je osvojili Savjet učenika JU OŠ „Radoje Domanović", Osječani, Doboj i Savjet učenika JU Medicinska škola, Banja Luka.

Ministarstvo prosvjete i kulture drugu nagradu koju su odnijeli Savjet učenika JU OŠ Georgius A. Papandreu", Aleksandrovac, Laktaši i Savjet učenika JU SŠCVuk Karadžić", Lopare.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta treću nagradu koju su dobili Savjet učenika JU OŠ „Vuk Karadžić", Bijeljina i Savjet učenika JU SŠCIstočna Ilidža", Istočna Ilidža.